Een nul-op-de-meter woning, zo doet u dat
Duurzaam wonen, ook wel ‘het nieuwe wonen’ genoemd, is de toekomst. Bij een nul-op-de-meter woning zijn de in- en uitgaande energiestromen gelijk. Door uw woning energieneutraal te maken kunt u veel geld besparen en draagt u tegelijk bij aan een duurzame en gezonde leefomgeving. Maar hoe bereik je dat precies, een energieneutrale woning?
Hier leest u welke stappen u kunt nemen om tot een duurzame woning te komen.
1. Isolatie als basis
Een warme woning begint met goede isolatie, zodat de warmte zoveel mogelijk binnen blijft. Denk hierbij aan:
- Naad- en kierdichting
- Dakisolatie
- Spouwmuurisolatie
- Vloerisolatie
- Glasisolatie
2. Zonnepanelen voor elektriciteit
Door zonnepanelen te plaatsen genereert u zelf elektriciteit. Het plaatsen van zonnepanelen is een rendabele, duurzame oplossing met een steeds snellere terugverdientijd.
3. Warmtepomp zorgt voor verwarming
Bij het kiezen van een warmtepompinstallatie zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Belangrijk bij het installeren van een warmtepomp is om te weten dat deze een hoger energieverbruik met zich meebrengt. U zou daarom kunnen overwegen tegelijk met de warmtepomp (meer) zonnepanelen te laten installeren.
4. Zonneboiler zorgt voor warm water
Douchen zonder CV-ketel? De zonneboiler is een prima oplossing. Het water wordt verwarmt door middel van zonne-energie.
5. Energieopslag
Als op termijn het salderen langzaam afgebouwd wordt, wordt het erg interessant uw energie zelf op te slaan. Dit kan via verschillende opslagbatterijen. Er komen steeds meer producten op de markt, met verschillende eigenschappen en in verschillende prijsklassen.
6. Smart home
Het wordt steeds interessanter! Behalve energieopslag bij u thuis is het ook mogelijk om die energie slim te sturen. Een smart home systeem verbindt de apparaten in uw huis met elkaar en dirigeert de energie naar de plek in uw woning waar die op dat moment nodig is.
Een storing aan uw apparaat? Uw apparaat geeft straks automatisch een melding over de onderhoudsbehoefte, de monteur komt dus langs voor de storing plaatsvindt.
Energieadvies voor uw woning
Om goed te bepalen welke installatie geschikt is voor uw woning is een adviesgesprek noodzakelijk. Elke woning is uniek en vergt een deskundige inventarisatie. Er wegen namelijk allerlei factoren mee zoals het bouwjaar, type woning, gezinssamenstelling en uw energieverbruik.
Wilt u meer weten of wilt u een gesprek met een van onze adviseurs? Neem dan contact op via het onderstaande formulier.