fbpx
Sources Solar contactformulier

Heeft u een vraag?

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

1. Hoe bereken ik of zonnepanelen voordelig zijn voor mij?

Sources Solar rekent u dit graag voor tijdens een adviesgesprek aan huis. Neem daarvoor nu contact met ons op.

2. Hoe snel heb ik mijn PV-systeem terugverdiend?

Sources Solar rekent u dit graag voor tijdens een adviesgesprek aan huis. Neem daarvoor nu contact met ons op.

3. Heb ik toestemming nodig van de gemeente om zonnepanelen op mijn dak te plaatsen?

In sommige gevallen heeft u inderdaad toestemming nodig van de gemeente voor het plaatsen van zonnepanelen. Bijvoorbeeld wanneer u in een historisch pand woont. De gemeentelijke regelingen verschillen van elkaar. Voor meer informatie raden wij u aan contact op te nemen met uw eigen gemeente.

4. Hoe kom ik in aanmerking voor een duurzaamheidslening?

U kunt bij zowel het Rijk als uw gemeente een lening aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

5. Kun je op een plat dak ook zonnepanelen plaatsen?

Het is heel goed mogelijk én rendabel om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak. Sources Solar informeert u graag over de mogelijkheden. Neem daarvoor nu contact met ons op.

6. Heb ik toestemming van de verhuurder nodig om zonnepanelen op mijn dak te zetten? 

Omdat het plaatsen van zonnepanelen een verandering is aan het huis, moet u bij een huurhuis toestemming hebben van de verhuurder.

7. Aan welke eisen moet mijn dak voldoen wanneer ik zonnepanelen wil plaatsen?

Idealiter ligt uw dak op het zuiden, het zuid-westen of zuid-oosten en heeft het een helling van 30 graden. Sources Solar adviseert u graag over de mogelijkheden wanneer uw dak niet voldoet aan dit ideaalplaatje voor zonnepanelen. Ook voor oost/west daken hebben wij passende oplossingen.

8. Zijn er bouwkundige aanpassingen nodig aan mijn huis wanneer ik zonnepanelen wil installeren? 

Vanwege het gewicht van de zonnepanelen is het belangrijk dat de constructie van uw dak voldoende draagkracht heeft, ook bij storm. Sources Solar bekijkt tijdens een adviesgesprek aan huis of er bouwkundige aanpassingen nodig zijn voordat de zonnepanelen geplaatst worden.

9. Maakt het voor de plaatsing van zonnepanelen uit welke dakbedekking ik heb, bijvoorbeeld pannen, riet of leisteen? 

Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op zowel dakpannen als riet en leisteen.

10. Komt er ook nog iets in of bij mijn huis te staan wanneer ik kies voor zonnepanelen?

Met zonnepanelen op het dak heeft u in huis een omvormer staan. De omvang van een gemiddelde omvormer is te vergelijken met die van een grote schoenendoos. Om energieverlies te voorkomen, staat de omvormer meestal zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen.

11. Zijn zonnepanelen alleen verkrijgbaar in zwart of blauw?

Behalve in blauw en zwart zijn zonnepanelen leverbaar in diverse kleuren. Sources Solar geeft u graag actuele informatie hierover.

12. Zijn zonnepanelen verhuisbaar?

Gaat u verhuizen, dan neemt u zonder problemen uw zonnepanelen, aluminium en omvormer mee. Alleen de bedrading en eventuele dakhaken blijven achter.

13. Hoe zit het eigenlijk met het terugleveren van de zonnestroom die ik opwek?

Zonnestroom die u over heeft kunt u terugleveren en verrekenen met uw energieleverancier.

14. Kun je als flatbewoner zonnepanelen aan de gevel laten plaatsen?

Het is goed mogelijk en rendabel om zonnepanelen aan de gevel te plaatsen. Sources Solar informeert u graag over de mogelijkheden.

15. Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Bij gemiddeld onderhoud en in een normale situatie gaan zonnepanelen zo’n 30 jaar mee.

16. Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm. De regen spoelt ze immers regelmatig schoon. Af en toe kunt u de panelen controleren op hardnekkige vogelpoep en gevallen bladeren. Die kunnen namelijk het rendement verminderen. Woont u in de buurt van een snelweg of een industrieterrein met zware industrie, dan doet u er goed aan om de zonnepanelen jaarlijks te controleren op vervuiling

17. Kan ik zonnepanelen zelf monteren?

Wanneer u een handige doe-het-zelver bent zonder hoogtevrees kunt u de zonnepanelen zelf installeren.

18. Hoe help ik het milieu door zonnepanelen te nemen?

Wanneer u zonnestroom gebruikt, zorgt u voor veel minder CO2 uitstoot dan bij het gebruik van gewone stroom. Dat maakt zonnepanelen niet alleen voordelig maar ook milieuvriendelijk. Wel is er voor de productie van de panelen energie nodig uit fossiele brandstoffen en daarbij komt CO2 vrij. Maar na 3 jaar elektriciteitsproductie heeft een zonnesysteem al net zoveel energie bespaard als er nodig was bij de productie van het systeem. Zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee; de rest van de 22 productieve jaren is elke opgewekte kWh netto milieuwinst.

19. Heb ik met zonnepanelen wel stroom wanneer de zon niet schijnt?

Overdag schijnt de zon altijd, ook al is de lucht bewolkt. Anders zou het overdag immers pikdonker zijn. Uw zonnepanelen werken ook bij bewolking. Ze leveren dan alleen iets minder op. Bovendien heeft u naast uw zonnestroomsysteem hoogst waarschijnlijk ook een aansluiting op het elektriciteitsnet met gewone stroom.

20. Is een flinke sneeuwlaag van invloed op mijn installatie?

Met een dikke laag sneeuw bedekte zonnepanelen leveren minder stroom. Het oppervlak van zonnepanelen is echter gemaakt van glad glas. Hierdoor kan bij een schuin dak de sneeuw er makkelijk afglijden. Wanneer een hoek van de zonnepanelen blootgesteld wordt aan zonlicht of warmte zal het de hele module opwarmen. Hierdoor zal de sneeuw vanzelf wegglijden. Op een plat dak zorgen zon of warmte ervoor dat de sneeuw op het dak smelt.

21. Loop ik met zonnepanelen op mijn dak een grotere kans op blikseminslag?

Met zonnepanelen op uw dak loopt u geen grotere kans op directe inslag. Wel is er schade mogelijk door inductie die ontstaat bij een nabije bliksemont­lading. Dit inductierisico is kleiner als de installatie wordt voorzien van spanningafleiders. Sources Solar informeert u graag over de mogelijkheden.

22. Ben ik met zonnepanelen onafhankelijk van andere energieleveranciers?

Wanneer u naast voldoende zonnepanelen en accu’s ook zonnecollectoren installeert, voor de warmwatervoorziening, kunt u zelfvoorzienend wonen. Dat wil zeggen dat u onafhankelijk bent van energieleveranciers. Bovendien helpt u zo het milieu.

23. Moet ik mij extra verzekeren als ik kies voor een zonnepaneel installatie?

Als eigenaar of huurder bent u verplicht de verzekeraar van uw pand en uw aansprakelijkheidsverze­keraar op de hoogte te stellen van de plaatsing van zonnepanelen. Samen met uw verzekeraar schat u dan in of de lopende verzekeringen nog voldoen. Er zijn gespecialiseerde verzekeraars voor zonne-installaties. U kunt uw PV-systeem daar verzekeren tegen onder andere brand, bliksem, storm, hagel en sneeuw.

24. Klopt het dat de brandweer niet komt blussen wanneer een pand voorzien van zonnepanelen in brand staat?

Bij brand blust de brandweer wel degelijk panden voorzien van zonnepanelen.