De warmtepomp; kiezen voor een Prius of een Tesla?

De gasprijs gaat omhoog en de overheid investeert meer en meer in een duurzaam Nederland. Zonnepanelen zijn een duidelijke keus en uitstekende investering maar hoe zit dat met het verwarmen van de woning? De cv-ketel gaat verdwijnen, de warmtepomp komt daarvoor in de plaats. Deze verandering brengt een nieuwe manier van verwarmen en omgaan met energie. Omdat er veel vragen bestaan rondom de keuze van een warmtepomp, brengen wij hieronder twee verschillende systemen in kaart.

Hybride warmtepomp: de Prius onder de warmtepompinstallaties

De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en zorgt voor warmte bij temperaturen boven de 4 graden Celsius. Steeds meer mensen kiezen voor een hybride warmtepomp, in tegenstelling tot de volledig elektrische warmtepomp heeft deze minder elektriciteit nodig. Met een kleine uitbreiding op de zonnepaneelinstallatie draait het systeem dus al snel energie-neutraal.

Een aantal voordelen van de hybride warmtepomp op een rij:

  • Geschikt voor elk type woning
  • Aantrekkelijke terugverdientijd
  • Door de combinatie van de warmtepomp met de cv-ketel wordt onder alle omstandigheden het hoogste rendement gehaald.

De jaarlijkse besparing komt doorgaans uit op €200 tot €500 op jaar basis.

Lucht/water warmtepomp: de Tesla onder de warmtepompinstallaties

De volledig elektrische warmtepomp (lucht/water warmtepomp) kan verwarmen, koelen en warm water maken voor o.a. de douche (tapwater). Deze warmtepomp kan de cv-ketel compleet vervangen. De warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht om de woning of het tapwater te verwarmen.

De volledig elektrische warmtepomp is geschikt voor nieuwbouw als voor bestaande woningen. Wel brengt deze warmtepomp een aanzienlijk hoger elektriciteitsverbruik en aanschafbedrag met zich mee. Wanneer u het dakoppervlak beschikbaar heeft kan uw woning energie neutraal worden door voldoende zonnepanelen aan te schaffen.

De voordelen van de lucht/water warmtepomp onder elkaar:

  • U bent volledig van het gas af en draait dus helemaal op de warmtepomp
  • Goedkopere oplossing dan het maken van een grondbron
  • Aantrekkelijke ISDE subsidie

Welke warmtepomp geschikt is voor uw woning hangt dus af van de hoogte van investering, elektriciteitsverbruik en een aantal technische criteria. Voor alle type warmtepompinstallaties geldt; lage temperatuurverwarming en een goed geïsoleerde woning komt het rendement ten goede.

Wilt u meer weten of heeft u vragen over een warmtepomp? Neem dan contact met ons op.

Informatie warmtepomp